Paragrafen

Paragraaf Weerstandsvermogen en Risicobeheersing

Beleid

Het beleid voor weerstandsvermogen en risicobeheersing is wettelijk verankerd in het Besluit Begroten en Verantwoorden en in het eigen beleid van de provincie in de vorm van de Financiële verordening: 

In de financiële verordening is vastgelegd dat het systeem van risicomanagement moet leiden tot een integraal en transparant inzicht in risico’s dat het proces van sturing, beheersing, besluitvorming en verantwoording op de verschillende niveaus in de organisatie ondersteunt. Hierbij moet een duidelijke relatie worden gelegd tussen risico's, risicobeheersing en de benodigde risicobuffers. Dit alles om het beslag op beschikbare middelen meer in balans te brengen met voorziene risico's en de transparantie, wendbaarheid en flexibiliteit te vergroten.  

Als een risico met financiële gevolgen zich voordoet, schrijft de verordening de onderstaande volgorde van afdekking voor: 

  1. Het risico wordt afgedekt door de middelen die beschikbaar zijn gesteld ter afdekking van risico’s binnen het desbetreffende beleidsdoel; 
  2. Voor zover de middelen als bedoeld onder a ontoereikend zijn, wordt het risico afgedekt door de vrije ruimte en niet-juridische beklemde middelen binnen de ambitie waaronder het beleidsdoel valt 
  3. Alleen voor zover de middelen als bedoeld onder a en b ontoereikend zijn, komt het risico ten laste van de algemene middelen. 

Deze benadering impliceert dat risico’s worden afgedekt op het niveau waarop dit risico kan worden beheerst. In praktijk betekent dit dat operationele projectrisico’s binnen het opdrachtbudget worden afgedekt dan wel een bufferreserve wordt opgenomen binnen een ambitie. In de paragraaf Weerstandsvermogen worden slechts die risico’s opgenomen die niet op een lager niveau worden afgedekt, oftewel de netto strategische risico’s. 
Het huidige beleid ten aanzien van het weerstandsvermogen is behoedzaam: er wordt een weerstandsratio van >2 aangehouden voor de netto strategische risico’s. De weerstandscapaciteit bestaat uit de beschikbare en beschikbaar te maken middelen om de financiële gevolgen van risico's op te kunnen vangen. 

Wat willen we bereiken in 2023?  
In 2023 wordt ingezet op de doorontwikkeling en implementatie van het systeem van risicomanagement. In de eerste plaats betreft dit de systematiek voor risicoreserveringen, zodat op eenduidige wijze middelen worden gereserveerd ter afdekking van risico’s. In de tweede plaats wordt de verbreding van het risicomanagement naar alle complexe opdrachten in de organisatie voortgezet. Een gestructureerde analyse van risico’s moet bijdragen aan de beheersing van en besluitvorming over onze risicovolle opgaven en opdrachten. In de derde plaats wordt ingezet op het vergroten van risicobewustzijn in de organisatie. Tevens wordt vanuit risicomanagement een bijdrage geleverd aan thema’s als integriteit, informatieveiligheid, fraude en ondermijning met als doel om de weerbaarheid van de organisatie te bepalen en te vergroten. 

Deze pagina is gebouwd op 04/04/2023 13:37:22 met de export van 04/04/2023 07:58:17