Beheer en verkoop verspreid provinciaal bezit
Gronden zonder provinciale doelstelling, die dus buiten de opgaven vallen, behoren tot het verspreid bezit/restgronden en kunnen in principe afgestoten worden of aangemerkt worden als strategisch. Tot aan het moment van verkoop moeten de gronden worden beheerd. Dit beheer kan zijn in de vorm van tijdelijk gebruik door derden, bijvoorbeeld op basis van een vergunning of een gebruiksovereenkomst, zoals huur of pacht. Als deze gronden grenzen aan het beheergebied van provinciale (vaar)wegen, is de afspraak dat ze ook in beheer zijn bij de provinciale (vaar)wegbeheerder. De inschatting is, op basis van een GIS-analyse uit augustus 2022, dat de omvang van het verspreid bezit/restgronden circa 350 ha bedraagt waarvan 230 ha aan het beheergebied van de provinciale (vaar)weg grenst.
Gebouwen/provinciaal vastgoed
De provincie heeft circa 40 locaties, waaronder voormalige agrarische bedrijven/steunpunten, in beheer en onderhoud. Het betreft onder andere vastgoed dat verworven voor uitvoering van provinciale doelen, maar daarna weer afgestoten kan worden. Deze locaties maken daarom deel uit van het provinciaal programma herontwikkeling met als doel sanering/sloop/verkoop of herbestemming en verkoop. Een groot deel van de gebouwen op de locaties is in leegstandsbeheer gegeven. 4 gebouwen (waaronder 3 molens) worden verhuurd. Onder de reguliere beheertaak valt onder andere een bouwkundige en installatietechnische inventarisatie waaruit een onderhoudscyclus voortkomt. Voordat een gebouw in gebruik gegeven wordt, vindt altijd een controle plaats op veiligheid van de installaties en de aanwezigheid van asbest. Zo nodig vinden aanpassingen/saneringen plaats. Dat zal ook in 2023 gebeuren. Het sanering /sloopprogramma van de opstallen op de locaties vindt conform de wet- en regelgeving plaats en wordt in de periode 2023 tot naar verwachting 2027 voortgezet.
Verwacht wordt dat er in de periode 2023 tot 2027 locaties worden opgeleverd voor herbestemming, maar dat er ook locaties bij zullen komen door aankoop voor NNN, NPLG/stikstof.
Naast beheer van de locaties is er ook beheer van gronden die in pacht worden uitgegeven. Een onderdeel van het grondbeheer is het groot onderhoud-watergangen in de Krimpenerwaard.
Vanaf eind 2022 tot en met 2027 zal er opnieuw een baggerplan komen om de functionaliteit van deze watergangen te handhaven. Hiernaast kijken we of we een integraal onderhoudsplan watergangen kunnen opzetten voor watergangen die zich verspreid binnen de provincie bevinden.
Voormalige Steunpunten en Slimme centrale
Als onderdeel van de visie vastgoed beheer infrastructuur worden overtollige steunpunten afgestoten en is een nieuwe locatie in Delft verworven (slimme bediencentrale). Dit gebouw wordt in leegstand uitgegeven tot minimaal halverwege 2023, in afwachting van de herontwikkeling en bestemming van het gebouw en perceel. De overtollige steunpunten worden tot aan verkoop beheerd. Volgens planning worden deze steunpunten in de periode tot 2025 verkocht en de planning wordt per kwartaal via de voortgangsrapportages bijgesteld. In 2022 zijn de steunpunten De Lier en Krinkelwinkel (Gorinchem) verkocht. De verwachting is dat in 2023 minimaal 1 steunpunt wordt verkocht.