Verbonden partijen met grondexploitaties of grondposities
De provinciale deelnemingen hebben geen risicodragende grondposities, behalve de (publieke) Grondbank Zuidplaspolder. Dit is een gemeenschappelijke regeling waarin de provincie voor 40% deelneemt. De Grondbank is opgericht in 2005 om grondposities te verwerven in de Zuidplas. De ontwikkeling van dit strategische gebied is door de crisis naar de achtergrond geschoven en de functie van de Grondbank is teruggebracht tot die van stallingsbedrijf.
Op 1 juli 2021 hebben de gemeente Zuidplas, de Grondbank RZG Zuidplas en de provincie de Bestuursovereenkomst Ontwikkeling middengebied Zuidplaspolder getekend. Hierin zijn de voorwaarden opgenomen voor de gebiedsontwikkeling van 8.000 woningen en 45 hectare (netto-)bedrijventerrein. Er zijn ook 2 overeenkomsten voor grondverkoop ondertekend; één koopovereenkomst tussen de Grondbank RZG Zuidplas (300 hectare) en de gemeente Zuidplas en één koopovereenkomst tussen de provincie en de gemeente Zuidplas (42 ha waarvan 27 hectare GvG). Effectuering van deze koopovereenkomsten vindt plaats bij het onherroepelijk worden van het omgevingsplan, naar verwachting medio 2024.
Met deze bestuursovereenkomst en de koopovereenkomsten is ook het einde in zicht van de Grondbank. We verwachten dat de Grondbank van rechtswege per 31-12-2024 wordt opgeheven. Tot die tijd zal de Grondbank voornamelijk fungeren als beheerder en stallingsbedrijf van het grondbezit.
Verder neemt de provincie deel aan:
- de Regionale Ontwikkelingsmaatschappij Drechtsteden (ROM-D);
- de Ontwikkelingsmaatschappij het Nieuwe Westland (ONW).